Jeśli kiedykolwiek miałeś nieszczęście prażyć styropian nad otwartym ogniem, to wiesz jak bardzo może to być niechlujne. Guzek i lepki bałagan, który powstaje w mikrofalówce, też nie jest zbyt przyjemny do sprzątania. Polistyren to piankowa substancja wykonana ze związku zwanego styrenem. Ten związek chemiczny jest również używany do produkcji syntetycznej gumy i lateksu, które są znanymi substancjami zaburzającymi gospodarkę hormonalną. Substancja ta jest również znana z negatywnego wpływu na układ rozrodczy zwierząt, dlatego też może mieć również wpływ na zdrowie ludzi.
Umieszczanie styropianu w mikrofalówce może zagrozić integralności strukturalnej pojemnika
Umieszczanie polistyrenu w mikrofalówce może stanowić zagrożenie dla zdrowia, ponieważ materiał ten może wymywać substancje chemiczne do żywności. Dodatkowo istnieje możliwość, że podgrzany EPS pęknie, rozlewając gorące jedzenie i powodując oparzenia. Aby uniknąć tych zagrożeń, zdecyduj się na szklane pojemniki. Pojemniki EPS łatwo się łamią i nie nadają się do używania w mikrofalówce. Jeśli musisz używać mikrofalówki do odgrzewania jedzenia, upewnij się, że kupujesz pojemniki nadające się do użytku w mikrofalówce.
Pomimo powszechnego stosowania, niektóre produkty wykonane ze styropianu można bezpiecznie używać w mikrofalówce. Chociaż niektóre są, nie ma jednolitego standardu określającego, jak bezpieczne są te produkty. Jeden talerz może być bezpieczny w mikrofalówce, podczas gdy inny podobnie wyglądający stos talerzy może nie być. Umieszczenie styropianu w mikrofalówce spowoduje uszkodzenie integralności strukturalnej pojemnika i może doprowadzić do rozlania się płynu.
Wkładanie styropianu do mikrofalówki może naruszyć integralność strukturalną pojemnika
Jeśli plastikowy lub styropianowy pojemnik nie jest oznaczony jako nadający się do użytku w mikrofalówce, należy unikać używania go w kuchni. Plastik może zmięknąć lub pęknąć i spowodować rozlanie gorących płynów i żywności. Zamiast tego należy przenieść gorące jedzenie lub napoje do innego pojemnika z tworzywa sztucznego, ceramiki lub Pyrexu. Aby zapewnić bezpieczeństwo, do gorących potraw należy używać zatwierdzonych przez FDA plastikowych lub ceramicznych pojemników Pyrex przystosowanych do używania w kuchenkach mikrofalowych.
Chociaż nigdy nie należy mikrofalować pojemników wykonanych z EPS, do odgrzewania gorących potraw można używać pojemników szklanych. Pojemniki te są bezpieczne dla mikrofal, o ile są oznaczone symbolem linii falistej. Aby uniknąć naruszenia integralności strukturalnej plastikowego pojemnika nadającego się do mikrofalówki, należy przełożyć go do szklanego pojemnika nadającego się do mikrofalówki. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy używać pokrywki do mikrofalówki o mocy 900 W lub wyższej.
Chociaż wkładanie plastiku do mikrofalówki nie jest szkodliwe dla żywności, proces podgrzewania może powodować przenikanie substancji chemicznych do żywności. Ftalany lub bisfenol A są również znane z przenikania do żywności. Jednak badania nad tymi substancjami chemicznymi są ograniczone w porównaniu z badaniami nad bisfenolem A (BPA). Ftalany są wszechobecne i stosowane we wszystkim, od zabawek po balsamy do ciała. Chociaż przyczyna uszkodzeń chemicznych nie jest jeszcze znana, ryzyko związane z używaniem plastiku w mikrofalówce niekoniecznie musi wzrosnąć.
Mikrofale mogą spowodować rozpad pojemnika z powodu przegrzanych składników plastiku. Mikrofale stopią składniki strukturalne plastiku i sprawią, że będzie on niestabilny, co może zagrozić integralności pojemnika. Jeśli nie jesteś pewien danej metody, powinieneś zawsze postępować zgodnie z instrukcjami producenta. W przeciwnym razie ogólne wyszukiwanie w Internecie może przynieść niewiarygodne informacje.
Jeśli musisz mikrofalować pojemniki styropianowe, pamiętaj, aby szukać etykiety na pojemniku. Jeśli pojemnik styropianowy nie nadaje się do mikrofalówki, spróbuj przed podgrzaniem przenieść jego zawartość do szklanego lub ceramicznego pojemnika. Materiały te są lepsze do konserwowania żywności i pozwolą uniknąć wymywania chemikaliów.
Chociaż wiele osób nie używa mikrofalówek do podgrzewania żywności, mogą one być doskonałym sposobem na przygotowanie i przechowywanie żywności. Mikrofalowanie polistyrenu spowoduje rozpad pianki, naruszając jej integralność strukturalną. Chociaż nie zaszkodzi to żywności, możesz chcieć uniknąć używania go do ogrzewania. Choć może być kuszące, aby mikrofalować zawartość plastikowego pojemnika, nigdy nie należy mikrofalować samego pojemnika.
Rakotwórczy dla człowieka
Jednym z najbardziej kontrowersyjnych pytań dotyczących bezpieczeństwa polistyrenu jest to, czy jest on rakotwórczy. Badania przeprowadzone na zwierzętach i ludziach wykazały, że styren jest rakotwórczy. U zwierząt stwierdzono, że cząsteczka styrenu powoduje nowotwory płuc. W najsilniejszych badaniach stwierdzono, że styren zwiększał częstość występowania guzów płuc u myszy B6C3F1 i samców myszy O20. W rezultacie IARC stwierdził, że substancja ta jest prawdopodobnie czynnikiem rakotwórczym dla ludzi.
Chociaż wielu konsumentów nie zdaje sobie z tego sprawy, polistyren jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi, Narodowy Program Toksykologiczny (NTP) stwierdza, że “rozsądnie przewiduje się”, że może on powodować raka u ludzi. Oprócz filiżanek do kawy, styren jest również używany do produkcji opakowań na żywność, takich jak kartony na jajka, pudełka na sałatki oraz jednorazowe miski i talerze. Jednak ryzyko narażenia na działanie styrenu przez produkty mające kontakt z żywnością jest niewielkie w porównaniu z ryzykiem pochodzącym z innych źródeł, według Plastics Foodservice Packaging Group (PFPG). Szacowane dzienne narażenie wynosi 6,6 mikrogramów na osobę.
Narażenie na styren w mikrofalówkach jest związane ze zwiększonym ryzykiem raka, a badania w branży wzmocnionych tworzyw sztucznych sugerowały związek tej substancji z niektórymi nowotworami. Styren podczas podgrzewania uwalnia do żywności szereg toksycznych związków chemicznych, a także przyczynia się do zanieczyszczenia powietrza poprzez zubożenie warstwy ozonowej. Jego powszechne stosowanie w przemyśle spożywczym jest kryzysem dla zdrowia publicznego i należy go unikać w jak największym stopniu.
Należy pamiętać, że podgrzewanie polistyrenu w pojemniku na żywność w mikrofalówce może doprowadzić do wybuchu zawartości. Dlatego ważne jest, aby podczas gotowania w mikrofali zawsze odpowietrzać plastikowe pojemniki, aby nie dopuścić do powstania ciśnienia. Ponadto, podczas obsługi gorących pojemników należy koniecznie nosić rękawice lub rękawiczki, aby uniknąć połknięcia styrenu. To samo dotyczy pojemników wypełnionych polistyrenem. Ponadto nie należy podgrzewać pianki EPS w mikrofalówce. Pianka może się odkształcić i uwolnić toksyczne związki chemiczne do żywności, jeśli zostanie podgrzana. Plastikowe miski nadające się do użytku w mikrofalówce powinny być kupowane z etykietą o przydatności do użytku w mikrofalówce.
Styren w mikrofalówce może powodować bóle brzucha, podrażnienie oczu, zapalenie nosa, zmęczenie i problemy neurologiczne. Może on również przenikać do żywności po podgrzaniu do wysokiej temperatury. Po podgrzaniu styren może powodować przedostanie się niebezpiecznych pozostałości chemicznych do organizmu, w tym do układu rozrodczego człowieka. Używanie mikrofalówki do przygotowywania żywności może być szkodliwe dla zdrowia i układu rozrodczego.
Nie ma sposobu, aby przewidzieć, co się stanie, jeśli podgrzejesz styren w mikrofalówce. Badania pracowników narażonych na styren wykazały wzrost zachorowań na nowotwory układu limfatycznego i zwiększoną śmiertelność po piętnastu latach narażenia. Niektórzy ludzie mają większe ryzyko, jeśli pracują w przemyśle tworzyw sztucznych lub regularnie obchodzą się ze styrenem.
Podobne tematy
- Plastikowe pojemniki na odpady komunalne – co wybrać dla rodziny?
- Gdzie należy wyrzucać opakowania styropianowe
- Czy styropian jest szkodliwy dla zdrowia?
Jestem po szkole budowlanej i ukończyłam kilka kursów doszkalających z budowania oraz planowania budowy. Od lat jestem aktywna w zawodzie. W moich postach znajdziecie wiele pomocnych dla was treści.